În orice clinică de cardiologie vei descoperi medici care vorbesc tot timpul despre hipertensiunea arterială. Aceasta este o afecțiune care poate fi caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor arteriale. Poate fi considerată un efect secundar al unor afecțiuni cardiace, renale sau chiar endocrinologice. De cele mai multe ori, nu se poate identifica o cauză anume pentru creșterea valorilor tensiunii arteriale.
În plus, ea nu prezintă simptome. Pot apărea uneori dureri de cap sau după cap, această durere poartă numele de cefalee occipitală, poate apărea senzația de urechi înfundate sau de zgomote. Mai poate fi caracterizată prin sângerare nazală sau în cazul unei complicații numită encefalopatie hipertensivă, apar vărsături și grețuri. Este foarte important de reținut faptul că hipertensiunea arterială nu se poate vindeca. Tratamentul destinat acesteia trebuie urmat pe întreaga durată de viață a pacientului, deoarece valorile tensiunii se mențin normale doar pe perioada terapiei.
Este necesar ca persoana care suferă de hipertensiune arterială să se hidrateze corespunzător pentru ca toate medicamentele hipertensive ce sunt administrate să fie eliminate corespunzător și să nu provoace alte efecte negative organismului. În plus, consumul excesiv de alcool poate provoca creșteri mari ale valorilor tensiunii arteriale, dar și accident vascular cerebral hemoragic.
Clinică cardiologie - Diagnosticarea hipertensiunii arteriale
Pacientul este diagnosticat prin înregistrarea valorilor crescute ale tensiunii arteriale. Toate acestea sunt posibile într-un parcurs de cel puțin 2 vizite la cabinetul de cardiologie, la un interval de 2-3 săptămâni sau chiar în urma primului consult în cazul în care valorile sunt mult prea crescute.
Măsurarea acestora se efectuează de către un medic cardiolog, de către pacient sau automat prin intermediul unor dispozitive de tip ABPM pe o perioadă de 24 de ore. Metoda din urmă este recomandată pacienților care au primit diagnostic incert de hipertensiune arterială, dar și în cazul în care se dorește evidența valorilor tensionale crescute pe timpul nopții în cazul pacienților cu profil non-dipper. Mai este folosită și pentru a stabili dacă tratamentul anti-hipertensiv funcționează.
Toți pacienții care au fost diagnosticați recent trebuie să efectueze un set de analize, printre care probe de urină și sânge, electrocardiogramă, radiografie de torace și ecocardiogramă. Este recomandată monitorizarea automată a valorilor tensiunii arteriale prin intermediul unui tensiometru electronic. Pentru mai multe informații despre orice altă afecțiune de natură cardiologica, nu ezita să contactezi clinica de cardiologie Echipa Inimii din Craiova.
Medicii specializați din cadrul acesteia vor fii alături de tine pentru a înțelege și a aborba planul potrivit nevoilor tale.