Dimensiunea inimii unei persoane poate fi comparată cu cea a unui pumn. Cu toate acestea, ea reprezintă cel mai puternic muchi din organism. Începe să bată încă din perioada intra-uterină, chiar înainte de naștere. În medie, o persoană are circa 100.000 de bătăi pe zi, iar într-o perioadă de 70 de ani undeva la 2,5 miliarde de bătăi de inimă. Un medic cardiolog îți va explica întotdeauna cum funcționează inima. Mai exact, cu fiecare bătaie, ea pompează sânge în întreg organismul. Bate de aproximativ 70 de ori pe minut, iar valoarea aceasta se dublează spre exemplu în timpul exercițiului fizic sau în momentele de emoție extremă.

Sângele este pompat înspre exterior din camerele stângi ale inimii, este mai apoi transportat către artere, iar la final ajunge în capilarele din absolut toate țesuturile organismului nostru, precum pielea sau alte organe. În momentul în care a finalizat de livrat oxigenul și substanțele nutritive, după ce colectează toate reziduurile, sângele ajunge în camerele din partea dreaptă a acesteia, prin intermediul unui sistem de vene lărgite. În timp ce reziduurile circulă prin ficat ele sunt îndepărtate. 

În articolul de astăzi vorbim despre bolile cardiovasculare și ce reprezintă acestea. Aflăm care este cea mai frecventă boală și care sunt metodele de prevenție a acesteia.

Jurnalul unui medic cardiolog – Despre bolile de inimă

Atunci când ne referim la boli cardiovasculare, ne gândim la o serie de boli ale inimii. Unul dintre cele mai frecvente tipuri este boala coronariană. Aceasta poate provoca infarctul de miocard. Multe alte boli de inimă pot implica valvele cardiace sau mai pot determina inima să nu pompeze sânge într-un mod normal din cauza insuficienței cardiace. Este important de reținut faptul că există persoane care se pot naște cu o boală de inimă.

Există chiar și la copii posibilitatea ca aceștia să dezvolte diferite boli de inimă. Acestea apar în momentul în care substanța denumită și placă se acumulează la nivelul arterelor (placă de aterom). În momentul în care se întâmplă acest lucru, arterele se îngustează în timp, reducând în felul acesta fluxul sanguin către inimă. Este important să întrebi un medic cardiolog despre cum poți să  previi sau chiar să tratezi aceste afecțiuni.

Simptomele pot varia în funcție de tipul bolii, astfel că, în cazul multor persoane, discomfortul în piept sau poate chiar un infarct de miocard reprezintă un prim semn care trebuie luat în considerare. Persoana care suferă de un infarct de miocard poate avea o serie de simptome, printre care amintim următoarele:

  • Discomfort sau durere la nivelul toracelui care persistă mai mult de câteva minute
  • Durere sau chiar discomfort care persistă la nivelul mandibulei, a spatelui sau a gâtului
  • Senzație de cap ușor, greață, transpirații reci, slăbiciune
  • Discomfort la nivelul umărului sau la nivelul brațelor
  • Dificultate la respirație